PORADNIK DLA MŁODEGO PRZEDSIĘBIORCY
CZĘŚĆ 2:
ANALIZA SWOT

Η ανάλυση SWOT είναι μια από τις βασικές μεθόδους στρατηγικής ανάλυσης μιας εταιρείας. Το όνομα της μεθόδου είναι ένα αρκτικόλεξο για τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες, τις απειλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ολόκληρη την επιχείρηση, ή σε συγκεκριμένους τομείς λειτουργίας της, π.χ. μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικά, παραγωγή κ.λπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συμβουλευτικές δραστηριότητες (συμβουλευτική) ως τεχνική προκαταρκτικής στρατηγικής ανάλυσης της επιχείρησης (οργανισμού). παραγγελία της συμβουλευτικής υπηρεσίας.

 
Η γένεση της ανάλυσης SWOT
 

Την περίοδο 1960-1970, πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ μια μελέτη που ανατέθηκε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, σκοπός της οποίας ήταν να εντοπιστούν τρόποι βελτίωσης των διαδικασιών στρατηγικού σχεδιασμού και αποφυγής σφαλμάτων σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα αυτών των μελετών ήταν η ανάπτυξη 4 ομάδων παραγόντων που καθορίζουν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων προγραμματισμού:

 
  • καλούς (ικανοποιητικούς) παράγοντες στο παρόν (Satisfactory),

  • καλοί (θετικοί) παράγοντες στο μέλλον – ευκαιρίες (Opportunity),
  • κακοί παράγοντες στο παρόν – λάθη (Weaknesses),

  • κακοί παράγοντες στο μέλλον – απειλές (Threat).

Στάδια προετοιμασίας ανάλυσης SWOT

 

Μια ανάλυση SWOT σε μια εταιρεία είναι συνήθως μια προσπάθεια πολλών ατόμων. Διενεργείται από εξωτερικό σύμβουλο ή από υπάλληλο με τα κατάλληλα προσόντα. Τα βασικά βήματα της ανάλυσης περιλαμβάνουν:

 
  1. Καθορισμός του σκοπού και του θέματος της ανάλυσης SWOT στον οργανισμό, εξηγώντας σε όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους γιατί αναλαμβάνονται οι αναλυτικές δραστηριότητες.

     
  2. Παρουσιάζοντας τη διαδικασία ανάλυσης στους συμμετέχοντες, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεπής προσέγγιση της ανάλυσης στην ομάδα των συμμετεχόντων.

     
  3. Ανάπτυξη μεμονωμένων καταλόγων δυνατών / αδυναμιών καθώς και ευκαιριών και απειλών – κάθε μέλος της ομάδας καταρτίζει πρώτα ανεξάρτητα μια λίστα με όλους τους παράγοντες που θεωρεί ότι είναι σημαντικοί για τη στρατηγική θέση της εταιρείας.

     
  4. Ενοποίηση επιμέρους λιστών, ανάπτυξη κοινού πίνακα SWOT, κοινή ονοματολογία, επιλογή λιγότερο σημαντικών παραγόντων.

     
  5. Συζήτηση και ειλικρινής διάλογος όλων των συμμετεχόντων που συμμετέχουν στην έρευνα, εξετάζοντας τα θέματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

     
  6. Η ανάπτυξη σχεδίων και παραλλαγών δραστηριοτήτων στο μέλλον περιλαμβάνει την παρουσίαση αρχικών στρατηγικών δράσης, οι οποίες στη συνέχεια θα αναλυθούν και θα εφαρμοστούν.

     

Μερικές φορές είναι λογικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να προχωρήσουμε την εξουσία σε μεταγενέστερο στάδιο. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για εμάς να παραδεχτούμε τα λάθη μας, αλλά είναι απαραίτητο για περαιτέρω εξέλιξη. Θα πρέπει να αξιολογηθεί ποιες δραστηριότητες μας φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ποιες οδηγούν την εταιρεία μας στην άβυσσο. Για το σκοπό αυτό, αξίζει να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγουμε από εμάς ή ανταγωνιστικές εταιρείες.

 
 

Είναι αδύνατο να πετύχεις χωρίς να πάρεις κάποιους κινδύνους. Ωστόσο, θα πρέπει να ελεγχθεί αν οι ενέργειές μας θα φέρουν αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό, αξίζει να δούμε τα δεδομένα και να αξιολογήσουμε πιθανές ευκαιρίες και απειλές. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τον ανταγωνισμό.

 

Ευκαιρίες είναι όλες οι αλλαγές στο περιβάλλον του οργανισμού που μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, αύξηση της ζήτησης, εμφάνιση μιας νέας ομάδας πελατών, μικρό ανταγωνισμό, ευνοϊκή νομοθεσία, πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες, αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών ή καλή οικονομική κατάσταση στη χώρα

 

Οι απειλές, όπως και οι ευκαιρίες, είναι παράγοντες ανεξάρτητοι από την επιχείρηση, αυτή τη φορά αποτελούν απειλή αρνητικών αλλαγών. Αυτές περιλαμβάνουν όλες τις κρίσεις, τον πολυάριθμο ανταγωνισμό, τη χαμηλή ζήτηση για ένα δεδομένο προϊόν, τη δυσμενή νομοθεσία, τις μεταβαλλόμενες τάσεις ή την παρουσία ενός μονοπωλίου στην αγορά.